1 Ekim 2009 Perşembe

Üniversite Mezunları Türkiye'de iş Aramaktan Vazgeçiyor.


'Ekonomik kriz', 'işsizlik' ve 'işten çıkarılma' gibi kavramların sık sık kullanılması yeni üniversite mezunlarını umutsuzluğa düşürüyor. Birçok mezun, içine düştüğü karamsar hava sebebiyle Türkiye'de iş aramaktan vazgeçiyor.

Okumak ve çalışmak için yurtdışına gidiyor. Bu tablo Türkiye'deki tüm üniversite öğrencileri ile mezunlarının katıldığı bir araştırmanın sonucu. İnsan kaynakları platformu Kariyer Genç'in yaptığı araştırmaya göre iş aramaktan vazgeçen mezunların yüzde 40'ı üniversitede bir şekilde eğitimlerine devam etmek istiyor. Bunda işsizlik korkusunun da payı var. Bu yıl mezun olan öğrencilerin sadece 2 farklı yere iş başvurusunda bulunması da bu korkunun varlığını ispatlıyor. Ayrıca bu yıl her 10 yeni mezundan 4'ü ise alanları dışında kalan pozisyonlara iş başvurusu yaptı. Mühendislik okuyanlar satış ve pazarlamaya, fen edebiyat mezunları müşteri hizmetleri temsilciliği ve satış yöneticiliğine, iletişim fakültesi öğrencileri ise çağrı merkezi temsilciliğine iş başvurusu yapıyor. Birçok mezun ise işsizlik korkusu ile yüksek lisans, dil kursu ve çeşitli sertifika programlarına rağbet ediyor. Yurtdışı eğitim programlarına yapılan başvuruların artma sebebi de mezunların işsiz kalma korkusu.

Kariyer Genç Genel Müdürü Nurettin Özdoğan, bu tablonun oluşmasında ekonomik kriz, işsizlik, işten çıkarılma gibi haberlerin rol oynadığını söylüyor. Araştırmada yeni mezunların donanımlı olup olmadıkları da ayan beyan gün yüzüne çıktı. Her 10 yeni mezundan 4'ü staj yapmamış. Üniversite 3. ve 4. sınıf öğrencileri ise bir CV hazırlamayı henüz erken buluyor. Her 10 gençten 7'sinin hazır bir CV'si yok. 90'a yakın şirketle çalışan Kariyer Genç'in Genel Müdürü Özdoğan, iş hayatını hiç görmemiş üniversite mezunu ordusunun şirketleri düşündürdüğünü söylüyor. Özdoğan, telekomünikasyon sektörünün yanı sıra ilaç şirketleri, bankalar, hızlı tüketim sektörü ve perakende alanında kriz yokmuşçasına eleman alımı yapıldığını, gençlerin buraları takip etmesi gerektiğini kaydediyor. Öğrenciler pek seslendirmese de Kariyer Genç İş Geliştirme Müdürü Samet Ensar Sarı, üniversitelerin iş hayatına hazırlama noktasında daha etkili olması gerektiğini söylüyor: "Araştırmamıza göre her 10 gençten 4'ü CV hazırlaması noktasında bir fikre sahip değil. Buna ek olarak her 10 gençten 6'sı şimdiye kadar hiç iş ya da staj aramadığını belirtiyor. Bu rakamlar gençlerin iş dünyasına hazırlıkta çok bilinçli hareket etmediklerini gösteriyor."

Kaynak

Hiç yorum yok: