22 Eylül 2009 Salı

Özel Kolejlerin Üniversite Seçimi ve Mesleki Kariyer Konusuna Olan İlgileri


devlet Okullarının ücretsiz olması , devlet okullarının üniversite sınavlarındaki yüksek başarı oranı ve çocuğunu parayla okutacak insan sayısının sınırlı olması nedeniyle özel kolejler arasında kıyasıya bir rekabete söz konusu . Bu noktada kendini rakiplerinden farklılaştırabilen , olumlu marka imajı yaratmayı başarmış, köklü bir geçmişe sahip olan bir adım öne çıkmakta ve velileri kendilerine çekmeyi başarmaktalar. Bunlardan bazıları da öss, üniversiteler ve programlar konusunda öğrencilerine danışmanlık verecek kadroları bünyelerinde barındıran eğitim kurumları.

Bunlara Üniversite Danışmanlık Birimleri adı veriliyor ve rehberlik birimi kadrosuna ek olarak sadece bu konuda hizmet vermek için görevlendiriliyor . Sonuçta aileler çocuklarının iyi bir gelecek sahibi olması , iyi yetişmesi ve ilerde kendi ayaklari üzerinde durabilmesi gibi sebeplerle eğitimi para ayırıyorlar. Bu konunun önemini gören okullar ise konuyu ciddiye almakta ve sadece bu konuyu yüzeysel olarak değerlendirmeyip daha fazla uzman kadroyu bu konuda değerlendirmeyi tercih ediyor . Bu kişiler lise sonrasındaki kariyer adımları hakkında bilgi sahibi kişiler arasından seçiliyor .Yurtdışı yüksek öğrenim koşullarının tanıtılması, yurtdışında öğrenim görmek isteyen öğrencilerin belirlenmesi ve gerekli takibin yapılması, burs olanaklarının araştırılması, Üniversiteler ve Yükseköğretim Programları Hakkında Bilgilendirmeler, Üniversite Ziyaretleri, ÖSS ve Tercih Başvurularının Alınması, Tercih Danışmanlığı gibi konularda Öğrencilerin doğru karar vermesini kolaylaştırıcı çalışmalar yapıyorlar Ancak bunların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Genelde rehberlik birimi üzerindeki işlerden biri olarak görülüyor ve rehber öğretmenlerin bu hizmeti zaten verdiğine bu bu işi hali hazırda yaptığı düşünülüyor. Dışardan gelen bir kişinin bu konuda bilgilerini öğrencilere anlatması ise % 100 kabul edilemez durumda.Bu yıl Kpssde birinci olan kişi odtü fizik mezunu , Ancak atanamadı.Devlet kadro açmadı ve atanamadı.Bu kişi yitirdiğimiz binlerce gençten sadece biri. daha ne zamana kadar gelecekte hangi alanda insana ihtiyaç duyacağımızı araştırmadan ,araştırıp anlatmak isteyenlere müsaade etmeyeceğiz.

Aşağıdaki lise Mütevelli Heyet Üyeleri ve tüm idarecilerini yürekten kutluyor, özel lise arayışı içerisindeki velilere bu liseleri tavsiye ediyorum.

1.Robert Koleji
2.Hisar Eğitim Vakfı
3.Üsküdar Amerikan Lisesi
4.Ted Ankara Koleji

Hiç yorum yok: