10 Ağustos 2010 Salı

Turgay Bey den Türkiye Tercihleri Hakkında Mükemmel Tespitler


Bir düşünün tercih döneminde biz ne yapıyoruz? Biz tercih döneminde ülkemizin beş yıl sonraki insan kaynakları yönetimini yapıyoruz, öğrencilerin gelecek planlarını yapıyoruz. Peki, nasıl yapıyoruz? Öğrencilerin hepsinin elinde bir kılavuz oradan oraya koşup duruyorlar. Herkes hesap yapıyor. Bölümlerin puanları ve başarı sıraları üzerine tüm logaritmik, türevsel, sinüs kosinüs hesapları yapılıyor. Rehber öğretmenler tam bir matematik profesörü edasında, sorulan soruları tek kelimeyle yanıtlıyorlar, 'giremezsin', 'olmaz' 'yerleşemezsin' veya 'benim hesaplarıma göre yerleşirsin' veya 'kesinlikle yaz'. Bu dönemin lugatıda farklı, örneğin, ÇEKO, İ.Ö, BAŞARI SIRASI vb. garibim velide ne yapsın hızla lugatı öğreniyor. Sonra rehberden rehbere koşuyor. Hocam falanca üniversite nasıl? Hoca hayatı boyunca görmemiş araştırmamış, ama ne desin sonuçta uzman yorum yapması şart, 'orayı yazma, daha önce bir öğrencim gitmişti..' diye anlatır.

Aslında birçok kişinin birçok üniversite ve meslek hakkında bilgisi yoktur. Araştırmamış ve bilmiyordur. Ama sözüm ona uzmandır. Yıllarca 'vakıf üniversitelerine gitmeyin bursunuz kesilir, kalırsınız ortada...' dediler. Öğrencilerin bursu kesilmeyince bunu da söyleyemediler. Bazı üniversitelerin adını beğenmedikleri için kötü dediler. Bazı üniversiteler hakkında efsane ürettiler, 'falanca üniversite ODTÜ'den ayrılma bence yaz' diyebildiler. İşletme ile iktisadı aynı listeye yazdılar. 'hocam ne olurum' sorusuna ise 'işletmeci' dediler. Bazen 'yaz burayı gidenler 2. sınıfta iş sözleşmesi yapıyor' dediler. Hep iddia ediyorum geçen yıl çok yüksek taban puanı olan bir bölümü bu yıl kapatalım ama kılavuza da yazalım. Yine de taban puanı düşmeyecektir. Çünkü ezbere yazıyoruz, ezbere.
Taban puan nedir? Halen taban puanın birileri tarafından belirlendiğini sanan rehberler var. Taban puanın o bölüme yerleşen son öğrencinin puanı olduğunu ve sadece o yıla ait tesadüfen olmuş olduğunu bilmeyen var. Dolayısıyla yazmazsanız o taban puan da olmayacaktır.
Kısacası bu ülkenin geleceği olan gençler ve o geleceğin şekilleneceği üniversiteleri buluşturma yöntemimiz o kadar sağlıksız ki akıllara ziyan. Öğrenciler 'lise boyunca hele bir puanım gelsin ona göre tercih yaparım', veliler 'puanını ziyan etme yavrum', rehber öğretmenler, 'başarı sırana göre burayı yazmalısın' diyorlar. Allah'ınızı severseniz, bu cümlelerin hangisi sağlıklı söyler misiniz? Bu puanlar nedir? Tercih nedir? Tercih istemek değil midir? Benim isteklerim vardır. İsteklerimi yazarım olur tercih. Her öğrenci isteklerini yazsa, bütün üniversiteleri araştırsa, biz daha okuldayken öğrencinin yeteneklerini ve ilgilerini belirleyerek yönlendirsek, şimdi tercih döneminde yaşadığımızı bu arbedeyi yaşar mıyız?
Kaynak Akşam Gazetesi . Turgay Polat

Hiç yorum yok: