22 Temmuz 2009 Çarşamba

Şok Karar : 2010 da Bütün Adaylar Eşit (Artık Pastaya Daha Fazla El Uzanacak )



YÖK’ün yeni aldığı karara göre, 2010’dan itibaren bütün öğrencilerin katsayıları 0.15’le çarpılacak. 1998’den bu yana meslek lisesi ve imam hatip lisesi mezunları kendi alanlarından başka bölümleri tercih ettiklerinde katsayıları 0.3’le, diğer liselerde okuyanların katsayıları ise 0.8’le çarpılıyordu. Dünkü kararla bütün adayların katsayıları 0.15’le çarpılacak.

İşte muhtemel rakipler ve sayıları


Rakip 1 : Anadolu teknik liseleri, Anadolu meslek liseleri,Anadolu tarım meslek liseleri, Anadolu Tapu ve Kadastro Meslek Lisesi toplam 35 bin 256

Rakip 2 : Anadolu sağlık ve sağlık meslek liseleri toplam 16 bin

Rakip 3 : Anadolu iletişim meslek liseleri, Anadolu ticaret meslek liseleri, Anadolu otelcilik ve turizm meslek liseleri, Adalet meslek liseleri toplam 26 bin 454

Rakip 4 : Anadolu kız teknik liseleri, Anadolu meslek liseleri, Anadolu kız meslek liseleri toplam 20 bin 163

Rakip 5 : Anadolu imam hatip liseleri toplam 19 bin 170

Yetkililerden alınan bilgiye göre, yeni uygulamada ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının çarpıldığı katsayı tüm adaylar için 0.15 olacak. Örneğin bir tıp fakültesini veya bir mühendislik fakültesini sadece fen alanından mezun olanlar değil, diğer tüm alanlardan ve okul türlerinden mezun olanlar da tercih edebilecek ve bu adaylara farklı katsayı uygulanmayacak.

Konunun Bu yıl Tercih Yapacak Adaylarla İlgisi : Şimdi bu liselerdeki öğrenciler ilk 10 000 içindeki kontenjanlar için belki çok önemli görülmeyebilir. Ancak sorun aşağıda ve orta seviyedeki kontenjanlarda yaşanacak ve bu okulların puanları yükselecek . Buralara yerleşmeyi uman klasik lise(Fen ,anadolu ,öğretmen, düz) öğrencileri, daha üst tercihlere yerleşmek durumunda kalacaklar .Bu da ilk 20000deki bölümleri hedefleyen öğrencilerin de bu işten dolaylı olarak etkileneceğini gösteriyor .

Ben pek çok öğrenci arkadaşa 1 sene önemli değil , işe yaramaz ve sevmediğiniz bir bölüme gitmek zorunda değilsiniz , puanı arttımak için 1 yıl daha sabredin diyorum , ancak şu an yaşadığımız durum farklı , ve endişe verici. Seneye şansınız daha az olabilir . Bu yüzden bu sene her ihtimale karşı puanınızla yeteleşebilceğiniz bir üniversite ve bölüm bulmak durumunda kalabilirsiniz. Tercih işini ağırdan almak size pahalıya patlayabilir. Seneye aynı performansı bile gösterseniz bu yılı arayabilir ,bu yıl beğenmediğiniz yerlere ,seneye koşa koşa gitmek durumunda kalabilirsiniz.

Hiç yorum yok: