13 Temmuz 2009 Pazartesi

Özel Sektörde mi , Kamuda mı Çalışacaksınız ?


Şu an kamuda çalışmak size belki çok uzak görünebilir. Burun kıvırabilir , beğenmeyebilir ve dışarıdan çekici gelen prestijli özel sektör sizi cezbedebilir. Taa ki sistemin işleyişini anlayana kadar. Yani üniversite bittikten sonra orta ve alt seviyede şirketlerde(Türkiyedeki şirketlerin % 90 ı kobidir ) 5-10 yıl daha kalan gençliğinizi çürüttükten sonra , bu yolun gidilecek bir yol olmadığını , devlette çalışmanın en iyisi olacağını kavrayacaksınız ,ama devlette çalışma şansı veren bütün fırsatları öss deki tercihiniz ve üniversite sonrası özel sektörde tutunma ve yer edinme çabalarınız sırasında kaçırmış olduğunuz için , çaresizce zor hayat şartlarına katlanmak zorunda kalabilirsiniz. Şu an size şatafatlı ,prestijli , ulaşılmaz gelen pek çok mesleğin sizi , eninde sonunda bir başkasının işinde , bir başkası için çalışan biri yapacağını ,farkedeceksiniz .Emeğinizin karşılığınızı alma şansınız çok az , (Çünkü ücret = maliyettir ,maliyeler düşük tutulmak zorundadır) maaşlar açlık ve yoksulluk sınırı arasında gidip gelecek .

Özel sektöre , her yıl ,milyonlarca çalışmaya çok ihtiyacı olan insan , okullarını bitirip iş başvurusu yapacak. Genç nüfusumuz çok fazla, bunların çoğunu istihdam edecek kadar iş olmayacak . Artık özel sektör kalifiye işgücünü çok az sayıda ve yüksek nitelikte olanlarını kritik pozisyonlarda istihdam ederken , rekabet ve maliyet baskısı nedeniyle , ucuz işgücü ile işleri yürütmeye çalışacak.Türkiye'de şirketlerdeki anlayış şu : '800 milyonu kabul et , gel , hem iş de öğrenirsin.' Size söylenecek cümlenin özü bu olacak. Benden söylemesi . Dikkat edin , İş bulamayacağınız , piyasası olmayan,insana ihtiyaç duyulmayan ,mezun fazlalığı had safhada olan , bir bölümü ve üniversiteyi hiç yazmayın ,buna mecbur değilsiniz,bırakın başkaları yazsın ve sizin hakkınızda ne derse desin . Parasını ,gençliğini ortaya koyan ve bu bölümü okumak adına , diğer tüm bölümleri okumaktan vazgeçmek zorunda kalacak olan sizsiniz.Mesele sizin meseleniz.Risk size ait. Sorumluluk almak zorundasınız. Ülkenin ihtiyaç duyduğu veya 5 sene sonra duyacağı bir konuyu meslek olarak seçin ve o alanda uzman bir üniversiteyi tercih edin . Buna göre seçin yapın Rekabet Şartları 2.lere yaşam hakkı tanımayacak ,
2008 KPSS Lisans'a Göre İstediğiniz Bölüm İçin En Başarılı Üniversitelere Buradan Ulaşabilirsiniz

12 Öğretmenlik Branşında En Başarılı Üniversiteler

Abbas Güçlü Beyin yazısı Türkiyeye ait pek çok gerçeği açıklıyor .Özellikle siz öss adaylarının da okumasını istediği bir yazıyı aşağıda bulabilirsiniz

KPSS mağdurları

Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) giren yüz binlerce aday, büyük bir moral bozukluğu içinde. Her gün kendilerinden yüzlerce e-posta geliyor. Yaşananları bir türlü kabullenemiyorlar.

Hak, adalet ve güven duygularını yitirmiş durumdalar. Sınavın içeriğinden uygulamasına, kopya olayından yapılan açıklamalara kadar her şeye karşılar. Öylesine bir kaos yaşanıyor ki, en düşük puan alan da rahatsız, en yüksek puan alan da. Ve öylesine saçma sapan bir sistemle karşı karşıyalar ki, anlamak mümkün değil.

Yıllarca dirsek çürütüp üniversiteye giriyorlar. Aldığınız diploma bir işe yaramaz, şimdi bir de KPSS’ye gireceksiniz deniliyor. Bağırlarına taş basıp yine yıllarca geceli gündüzlü çalışıp, maddi ve manevi yönden bitap düşüp yeterli puanı aldıklarında, bu kez de kadro yok, kusura bakmayın diyorlar

Üniversiteli olabilmek için ÖSS sonuçlarını dört gözle bekleyen adayların, şu birkaç gün içinde KPSS’de yaşanan gelişmeleri de yakından izlemelerinde yarar var. Çünkü 4-5 yıl sonra, onlar da kendilerini bu kaosun içinde bulacaklar.

ÖSS adayları

Yapacakları tercihi ve seçecekleri fakülteleri biraz da bu gelişmeleri göz önünde bulundurarak gerçekleştirsinler. Yoksa ileride çok büyük pişmanlıklar yaşayabilirler. Önemli olan üniversiteye girmek mi? Yoksa mezun olunduğunda iş bulabilmek mi? Her ikisi de çok önemli ama sanki sonrası çok daha önemli.

Örneğin, fen edebiyat fakültelerine yüz binlerce öğrenci alınıyor. Peki mezun olduklarında ne yapabiliyorlar? Koskocaman bir hiç. Ellerinde bir öğretmenlik hakkı vardı. O da alındı. Şimdi bu fakültelere öğrenciler niye girer, şaşarım!..

Özetin özeti: Gençler ve gelecekleri üzerine hoyratça oyunlar oynanıyor. Buna artık bir son verilmelidir. Yoksa tüm değerlerini yitirmek üzereler!..

Hiç yorum yok: