9 Haziran 2009 Salı

Bilgisayar Mühendisliği ?


Bilgisayar Mühendisliğinin Geleceği
Bilgisayar Mühendsiliği ile ilgili diğer sorularınız için :
Bilgisayar Mühendisleri İçin Üniversite Seçimi
Vakıf Üniversitesi Düşünenler İçin

İki mühendis arkadaşımızın , bilgisayar müh ile ilgili analizleri şöyle :

Fatih Adıyaman/İTÜ Endüstri Mühendisliği
Bilgisayar Mühendisleri çoğunlukla yazılım sektöründe çalışmakta ve bugün bile yerine başka bölümden mezunlar çalıştırılabilmektedir. Bizim dönemden çoğu kimsenin bilgisayar açmayı üniversitede öğrendiği ve yeni yetişen neslin daha 3-5 yaşlarından itibaren bilgisayarla haşir-neşir olduğu göz önünde bulundurulursa, 4 sene okumaya gerek kalmadan bir çok insan Bilgisayar Mühendisinin yaptığı işi yapabilir hale gelecek.

- Programlardaki Yapay Zekanın artmasıyla birlikte Kod Yazılımı her geçen gün azalmakta ve yok olmaya doğru gitmektedir.
Yeni çıkan SQL 2005 ve Visiul Studio 2005 bile incelendiğinde kod yazılımının ne kadar azaldığı görülecektir.

Gelecek sene çıkacak olan “Office 12” ve “Windows Vista” da bu durumu desteklemektedir. Özelikle Windows Vista ile birlikte kod yazılımı günden güne azalacak ve önümüzdeki 5-6 sene içinde yok olacaktır. Kod yazılımı ancak Microsoft gibi işi yazılım teknolojisi üretmek olan büyük şirketlerin bünyesinde kalacaktır.

Program Yazmak için ise tablolar ve nesneler arasındaki ilişkiyi tanımlamak yeterli hale gelecek. Bunun için de Sistem Analizi öne çıkacak ve Bilgi İşlem Teknolojisinden biraz anlamak yeterli olacaktır.

* Bilgi İşlem Teknolojisi ve Bilişim Sektörü her geçen gün gelişmekte ve bu sektörde çalışan ihtiyacı mutlaka artarak devam edecektir. Ancak bu ihtiyaç için Bilgisayar Mühendisi çalıştırmak gerekecek midir? Sanmıyorum ya da çalıştırılsa bile bu kadar değerli olmayacaktır.

KASIM ŞEN/H.Ü. Bilgisayar Müh
Bir çok insan Bilgisayar müh olmak istiyor
doğal olarak.Yalnız 4 yıllık zor ama gerçekten zor olan bir eğitime karşı dirençli olmak gerekir.
Eğitim bitince de sürekli ama her zaman değişimi gerektirir. Bu meslekte değil 10 yıl önceki
3 yıl önceki bilgilerinizle bile para kazanamazsınız. Değişmek ve gelişmek gerekir.

Mezun olunca 10 yıl önce 1500-2000$ ile ise baslanırdı. Zamanla düştü ve hatta su anlarda 500$ ile is bulanlar
bile vardır. Tabii olarak da eskiden master yapmayanlar artık üniversite de kalmaya başladılar.
Bilgisayar müh olarak is bulabilmek için okulda öğrenilenlerin üzerine mutlaka birşeyler katmış olmak gerekir.
Yani bir proje geliştirmiş ve birkaç dili kullanabilmek gerekir.

İş bulunca, kendini yükseklerde zanneden bilgisayar mühendisi kardeşimiz -ki ben de- gerçeklerle yüzleşir.
Teori ile pratik farklıdır ve hiç bir şirket hemen sorumluluk vermez ve program yazmakla ise başlarsınız.

Zamanla da proje sorumlusu ve proje yöneticisi olursunuz. ama bu da çalışmaya bağlıdır.
Bilgisayar mühendisinin mesaisi pek yoktur. Gece geç saatlere kadar çıkılamayabilir. Sabırlı olmak gerekir
Sonuçta çözüm sizden beklenir ve dikkatli ve sabırlı olmanız gerekir.

1 yorum:

gkhn dedi ki...

Doğru gerçekten türkiyede durum böyle fakat dünyada ve gelişmiş ülkelerde durum bizim ülkemizde olduğunun tam tersi mesela en çok kazandıran ve en çok istenilen bölümler arasında uçak mühendisliğinden sonra bilgisayar mühendisliği 2. sırada ülkemizdeki durum tam olması gerekenin ve çağın gereklerine taban tabana zıt bir durum. Bunun sebebi ülkedeki politik istikrarsızlık hükümetin bu konulardaki vizyonsuzluğu vede sektördeki (emo , tübisad , yasad , tbd) gibi derneklerin çeşitli sebeblerden dolayı verimli çalışamaması , halkın bu bilinç düzeyine getirememelerinde kaynaklanıyor. bu gibi nedenler ülkemizde en çok kan kaybeden sektörler arasındaki yeri ne yazıkki birinci sırayı alıyor
Evet olan gene canım ülkeye oluyor sanai toplumunda geç kaldığımız gibi donanım pazarına hiç giremedik ve enson yakalanması gereken tren olan yazılım pazarınıda hükümetin yetersiz politikaları sebebiyle kaçırıyoruz
Geçenlerde bir yazı okudum ülkemizin en büyük bankası olan akbankın "bu büyüklüğe gelmesindeki katkılarından dolayı ülkemizin yetişmiş gücüne katkı olarak ithal bilgisayar mühendisi getirmesi anlaşması yapmış olduğunu duydum 50 milyon dolarlık bir dış alımmış" işte hükümet , kamu , özel sektörün bu ortak çalışması doğal olarak bizi diğer ülkelerin pazarı haline getiriyor ve sonuç olarak bilgisayar mühendislerine üretim yapacak diğer bölümlere olan ihtiyaç hızla azalıyor.