24 Temmuz 2008 Perşembe

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Tercihi Yapacaksanız

Öss'de en yüksek puanlı bölümlerin başında gelen elektrik elektronik mühendisliği tercihi yapacak arkadaşların , sakince okumalarını dilediğim bir kaç forum yazısını paylaşmak istiyorum sizlerle.
Türkiye'de arge çalışmaları pek az, genelde pazarlamacı ya da bankacı olursunuz.

Gıcır bir üniversitedeki(koç,sabancı, boğaziçi, itü, odtü)ne girilemediği takdirde asla tercih edilmemesi gereken bir bölümdür, zira ülkede elektronik mühendisliği zaten yapılmamaktadır

Öncelikle ben de bir elek-elektro.mühendisiyim.Mezun olalı da yaklaşık 6 ay oldu.Hacettepe mezunuyum ve öss de ilk 2000 deydim.
Elektronik seçmek isteyen arkadaşlara naçizane önerim uykusuzluğu,sosyal hayattan feragat etmeyi,bitirdikten sonra hayal kırıklığına uğramayı ve bu kadar çalışmaya rağmen karşılığı olan parayı alamamayı göze alıyolarsa yazsınlar. Ocak 2008


Gerçek şu ki eğer fakülteyi bitirdiğinde iş bulamamanın dayanılmaz sancısını yaşamamak, daha sonrasında ise iyi bir gelir elde ederek iyi yaşamak istiyorsan iki seçeneğin var.

Lisede idealler onemliydi univ. icin. ama gercek hayatta idealin bir onemi yok. hersey paradir. suandaki muhendislerin %90'i kendi meslegini yapmazlar. yapamazlar. hele hele okumasi bu denli zor, ama is alani da o kadar kisitli bir sektorde, kendi mesleginiyapan birisi sanslidir, enderdir

Şimdiki aklım olsa tıp okurdum

Ben mühendis olma doktor ol derim. TUS dahil on yıl tırmalarsın ancak sonrasında 65 yaşına kadar işsizlik derdin olmaz.

Elektronik ve haberlesme muhendisi olarak benim de katkim olsun istedim. oncelikle, "akilli insan bu bolumde okumaz". acik ve nettir bu. suan pismanim.Donup arkama baktigimda, cekilen onca zorluga degmedi diye dusunuyorum.

Elelektrik-elektronik mühendsiliğinde yok şu kursa git yok şu konuda kendini geliştir falan işlerinin peşinde koşarak zaten hemen hemen doktorluğun zorluğunun ve okuma zamanının bazen üstüne bile çıkabiliyorsunuz.

Bir mühendis ne kadar iyi ne kadar tecrübeli olursa olsun tc şartlarında elde edebileceği gelir 5000 ytl yi nadiren geçer,oysa uzmanlığını almış bir doktor için 5000 ytl alt limittir.

Arkadaşlar parayı düşünüyorsanız bence hiç mühendis olmayın , Türkiye'de mühendiler okumuş işçi statüsündeler mühendislikte ne parası var Allah aşkına para kazanmak isteyen ya kendi işini kurar ya da gider uzman doktor olu bunun dışında para felan yok size

bırak işi staj bile bulmakta sıkıntı çekersin.İTÜ den mezun olup tüm stajlarını naylon yapan adamlar biliyorum staj bulamadığı için.
Şu an için gençlik dönemindesiniz idealleriniz hayalleriniz var fakat realiteleri de gözardı etmeyin. tc şartlarında van'dan erzurum' dan sonunculukla mezun bir doktorun iş bulma olasılığı her durumda MIT'den mezun bir mühendisten daha fazladır.

Dünyada herşey gelişse de elektronik mühendisleri türkiye'de kendi işlerini tam anlamıyla yapamaz, daha mezun değilsin sanırım, düşündüğün gibi değil, piyasa memur gibi oturduğun yerden genelde proje yönetecek veya insanları çalışmalarını yöneteceksin. yani elektronik mühendisliği okluman teknolojiyle içiçe olacağın temiz odalarda bilimsel çalışma yapacağın anlamına malasefki gelmiyor.

1.5-1.6 milyar maaş alan mühendis ben kurtardım kendimi diyor hiç mi emeklerinize acımıyorsunuz bir ilkokul öğretmeni kadar maaş almak içinize siniyor mu sabah akşam çalışarak

Bilgisayar mühendisliği en iyi meslek, geleceğin mesleği gözüyle bakılıyordu bir zamanlar...Ben daha oss ye girmeden bilgisayar mühendislerin doktorlardan daha fazla maaş aldıkları söylenirdi. ama şimdi bu türkiyenin mühendise imza atan adam gözüyle bakan zihniyet yüzünden olan bilgisayar mühendislerinoe oldu. benzer şekilde yok olan yitip giden bir çok mühendislik var.